söndag 30 mars 2008

Jag har blivit utmanad!

Jag har blivit utmanad av Minelo, jag har sett denna utmaning i flera andra bloggar, men inte blivit utmanad själv, så nu var det väl dags!
Utmaningen går ut på att man ska gå in i den sjätte mappen i sin bildmapp och välja det sjätte fotot, publicera på bloggen och skriva en liten förklaring till bilden. Sedan ska man skicka utmaningen vidare till 6 andra bloggare, vilket blir svårt för mig eftersom jag tror de flesta redan fått denna utmaning.
Det kunde ju ha blivit en riktigt "sjuk" bild, men jag hade tur för denna bild är ju ändå rätt trevlig.
Det är sommaren 2005 nere på "Ribban" i Malmö där vi bodde då. Bilden på mig är tagen på min sambos födelsedag, vi hade picknick med några vänner nere vid havet. Det blåste rätt kallt och var dessutom ganska sent på kvällen, så vi fick tända ljus och köpa en varm korv för att värma oss lite...


Jag skickar vidare denna utmaning till: Hilda, Norrlandsblogg och Kryckolin

Mera beställningskläder!

Detta blev en väldigt produktiv dag, svärmor tog hand om sonen, och jag har tillfälligt stop i c-uppsatsskrivandet för att invänta alla enkätsvar. Äntligen hann jag göra klart det sista beställningsjobbet, ett par byxor och en tröja i storlek 98. När båda plaggen var klara tyckte jag att det såg lite väl pyjamasaktigt ut, och tanken var ju att mottagaren skulle ha ett par byxor och en tröja, inte en pyjamas. Jag valde då att även göra en hoodie, i matchande randig trikå ifrån Jofotex, så har man lite valmöjlighet att matcha som man vill. Allt gick ovanligt smidigt med dessa tre plagg, hoodien tog allt som allt en halvtimma, det är nog rekord för mig!

Trikå till byxor och tröja ifrån e-slöjd
Trikån till Hoodien ifrån Jofotex
Anoraksnöre, stoppar och muddväv ifrån Bibbis textil



Gräsgröna brallor med ljusgrön mudd, anoraksnöre och stoppar

Närbild arm på hoodien


Hoodie, färgerna syns inte så väl på denna bild
Närbild byxor och hoodie

Byxor till puffklänningen!

Imorse gjorde jag klart byxorna som hör till den randiga klänningen i föregående inlägg. Det fick bli ett par bruna muddbyxor med gul mudd i midja och benslut. I mudden trädde jag i ett orange anoraksnöre med bruna stoppar.
Trikå ifrån e-slöjd
Muddväv ifrån Ohlssons tyger
Anoraksnöre och stoppar ifrån Bibbis Texstil





torsdag 27 mars 2008

Puffklänning!

Fick en beställning på en tunika med byxor till i storlek 98. Jag fick fria händer angående färg och form.

Det blev randig trikå ifrån e-slöjd, och modellen är ett hopkok av tre olika klänningsmönster. Rynk i både fram och bakstycke, samt i ärmarna.

Jag sydde först ovansidan av fram och bakstycken för sig med rynktråd, och nålade sedan ihop tätt och sydde ihop delarna. Först med raksöm, sedan med overlocken och stickade till sist ned sömnsmånerna.
Sedan gjordes samma sak med ärmarna, rynktråd tills de passade i ärmhålen och sedan nåla och sy ihop. Sedan var det bara att sy ihop sidorna, sy dit muddväv i hals och ärmslut, samt fålla nederkanten (jag använde hushållsoverlock till att fålla).

Det var klurigt att få ihop det pga att jag beställt något för lite tyg, så lite pillande och trixande blev det när jag skulle få ut mönsterdelarna på tygstycket, men det gick till slut och jag blev nöjd med resultatet!


onsdag 26 mars 2008

Dockkläder!

Alfies kompis har fått en docka, men den hade inga kläder på sig när hon fick den. Nu har hon dock fått en klänning, ett par byxor med rödd mudd i midjan och en liten scarf på huvudet. Jag får se om jag hinner sy en klänning till innan hon får tillbaka dockan, men nu slipper hon i alla fall gå naken.

Lite pilligt när det var så pyttesmått allting, så jag satte kantband innan jag sydde ihop klänningen och sen sydde jag ihop axelpartiet med vanlig raksöm, men använde overlocken till att sy ihop sidosömmarna. Sist bankade jag i två tryckknappar i ryggen!











Båttröja med bred halsmudd!

Detta underbara trikåtyg hittade jag på Jofotex sist jag var där. Matchade det med lite gul muddväv som jag hade hemma, och vips blev det en liten t-shirt. Valde att göra extrabred mudd i halsringningen och det blev ganska coolt när tröjan satt på. tryckknappar i ena axeln blev det också, inte för att det behövdes, mest för syns skull.

Trikå ifrån Jofotex
Muddväv ifrån lokala syaffären

Overlock till alla delar, förstärkt raksöm till stickningen i halsen och muddväv som kantband i midjan.







torsdag 20 mars 2008

Provning!

Det var INTE lätt att fånga en pigg och nyutsövd 11 månaders med spring i benen på bild. Slutligen fick jag lov att sätta honom i matstolen för att försöka få till en bild där man får med hela honom, men självklart åkte ena benet upp innan jag hann knäppa en bild...Ändrade också på fållningen på tröjan, tog bort mudden och sydde två raksömmar som fåll istället, blev mycket snyggare!







Randigt trikåset!

Äntligen var e-slöjdtyget tvättat och torkat. Jag sydde ett litet set till lillkillen, t-shirt med raglanärm och ett par byxor i lite smalare modell. Byxorna hann provas innan Alfie sov middag, nu väntar jag bara på att han ska vakna så att även tröjan kan testas! Lägger nog in en bild sen på den lille modellen!

Maskinval: Overlock till att sy ihop.
förstärkt raksöm till stickningarna.

Trikå: e-slöjd
Muddväv: Ohlssons tyger












Klädbyte!!!

Vi är några stycken syälskare som ska ha ett "hemligt" klädbyte. Man syr två plagg till en mottagare som inte får veta avsändaren, sen får man två plagg ifrån en annan person som är anonym. Spännande att luska ut vem som skickat kläderna och roligt att få lite annorlunda kläder i garderoben!

Här kommer mina svar på frågorna angående klädbytet:

Ålder, kön och storlek på barnen + gärna om de avviker från standardstorlek på något sätt: En pojke som är 11 månader idag :-) Storlek 80 drar han i kläder. Han är lång och ganska smal, men kagge har han.

Kläder som behövs: Muddbyxor har han i mängder, och väldigt mycket i velour, så det behövs inte. Han har också många långärmade tröjor, så det som behövs är kanske t-shirts och kortbyxor till sommaren, pyjamas, jumpsuit eller nån heldress, solhatt eller liknande. Men jag blir såklart glad för allt!

Preferenser hos morsa och/eller barn - material, färger, mönster, om man gillar återvinning och annat ni tycker är relevant: Jag älskar randigt, men har sytt en uppsjö av tröjor och byxor i e-slöjds randiga trikå, skulle vara roligt med lite skojiga mönster istället. Är inte så förtjust i enfärgat, men finns det nåt roligt tryck eller ärmar i avvikande färg kan det vara snyggt. Gillar RETRO, starka färger, inte så förtjust i nallar, typiska bebismönster och pastellfärger (förutom lime som är en ny favoritfärg).

tisdag 18 mars 2008

10 meter härlig trikå!

JAAA!!! Idag kom äntligen tygerna ifrån e-slöjd! Helt underbara, är så nöjd med färgvalen....
Snart dags att sätta saxen i dem :-)

måndag 17 mars 2008

En pyjamas av restbitar!

En tvådelad pyjamas av resttyger! Jag hade lite småbitar kvar av detta orangerandiga tyg, ville inte slänga det, så det fick bli en liten pyjamas i hemmaknåpad modell....Byxorna fick lite tight modell och tröjan fick jag sy en skärning på mitt fram eftersom bitarna inte räckte till ett helt framstycke. Och så korta ärmar fick det bli. Kanske inte direkt något mästerverk, men den tjänar nog sitt syfte bra i alla fall....(att sova i)!
Har brist på tyger hemma nu :-( Men jag väntar på en beställning från e-slöjd som borde komma i dagarna :-)






fredag 14 mars 2008

Nu har jag också hakat på trenden....

Alla sybloggare verkar sy näsduksfodral och jag har aldrig riktigt känt för att testa....förrän idag, då jag hade massa småbitar av fyndtygerna kvar, samt lite, lite tid när lillkillen sov. Jag hade alltså inte tid för att sätta igång med nåt större syprojekt eller att sätta mig med c-uppsatsen (även om jag borde)! Började med ett fodral, insåg sen hur urbota enkelt det var och hur snabbt det gick, och vips hade jag gjort 5 till....Nu är bara frågan vem/vilka som ska ha alla dessa, för 6 näsduksfodral att använda själv är nog lite att ta i.


torsdag 13 mars 2008

Kalsonger

Detta var tänkt att bli kalsonger av en liten restbit trikå ifrån Jofotex, men resultatet blev snarare ett par kortbyxor. Ska öka lite på resåren i midjan så kan Alfie ha dem i sommar!


söndag 9 mars 2008

Första väskan sydd!

Nu har även jag gett mig in på att sy väskor! Jag hade perfekt tyg hemma (fyndtygerna som jag hittade hos föräldrarna) så jag började helt enkelt måtta och prova mig fram med hjälp av att kika på en annan väska i samma modell. Jag valde dock att göra denna lite större, både högre och bredare.

Jag overlockade ihop alla delar och förstärkte sedan alla sömmar med förstärkt raksöm på vanliga maskinen. Sedan sydde jag fodertyget på samma sätt. Sydde på fickor med tryckknapp på både foder och utanpå väskan. Sedan sydde jag ihop foder och väska, vände in fodret och fållade med förstärkt raksöm. Sydde handtagen och sist namnlappen på fickan!



I väskan ryms 2 pärmar, 2 kollegieblock samt pennor, sudd m.m smått och gott i innerfickan.

Fodertyg

En innerficka med tryckknapp

lördag 8 mars 2008

En liten påskkyckling!

En liten påskdress till lillkillen blev det idag. Det är nog bara till påsk som jag klär honom i både gul tröja och gula byxor, men annars kan nog luvtröjan bli snygg till ett par jeans eller muddbyxor med annan färg.

Den gula velouren är ifrån Jofotex
Gulrandig trikå som foder till luvan ifrån Jofotex
Vit muddväv ifrån Ohlssons tyger.

Namnlappen fick sitta bak precis som på de svarta manchesterbrallorna, och på hoodien satte jag den vikt över midjefållen.
Denna gång provade jag för första gången att sy med muddväv istället för snedslå som kantband på luvan. Efter lite tips från andra bloggare lyckades jag att få det någorlunda bra, men jag ska prova med några små ändringar nästa gång.

Maskinval: Overlock att sy ihop delar på hoodie och byxor.
Vanliga maskinen, sicksack till kantbanden och förstärkt raksöm till att fålla hoodien.










Myströja till myskillen!

Såhär bra kan det bli av lite stuvbitar. Jag hade en liten bit röd velour ifrån Neanobelle kvar som jag ville göra något användbart av, det räckte lagom till fram och baksida till en luvtröja med raglanärm i annan färg. Jag valde att matcha med svart eftersom Alfie redan har ett par svarta velourbrallor med röd mudd. Luvan fodrade jag med tunn trikå ifrån jofotex.

Svart velour: Ohlssons tyger
Röd Hilco-velour: Nea nobelle
Röd trikå med båtar till luvan: Jofotex
Röd muddväv: MG tyger












tisdag 4 mars 2008

Lite galna brallor och en favorittröja!

Igår fick jag för mig att sy ett par svarta manchestermuddisar, och en tröja med raglanärm. Jag tycker att Alfred har alldeles för många enfärgade byxor, så jag ville sätta lite "sprätt" på dessa! Nu i efterhand vet jag faktiskt inte om jag gjorde ett bra eller dåligt val, kan inte bestämma mig för om det blev "coolt" eller "asfult" med fickorna i blommig manchester?!

Denna gång valde jag att sy på namnlappen mitt bak på rumpan. Och istället för mudd i bensluten satte jag resår och fållade med tvillingnålen som jag äntligen fått snits på. Tröjan valde jag dock att fålla med hushållsoverlocksömmen, tycker den är lite dekorativ.

Maskinval: Overlock till att sy ihop alla delar, vanliga maskinen till stickningar och fållar.
Roligt: Att tröjan blev så bra!
Trist: Att jag inte vet om jag gillar fickorna på brallorna?!
Tyger ifrån Jofotex, mudd ifrån MG tyger





söndag 2 mars 2008

En gul mössa!

Det blir inte lika mycket sytt numera av naturliga själ (c-uppsats och en aktivare Alfred)! Jag lyckades i alla fall knåpa ihop en gul velourmössa med randig trikå inuti i sista stund innan vi skulle resa iväg ett par dagar. Den gula matchar både den gulrandiga bandanan och de gula vantarna med vita hjärtan! Jag funderar på att sätta på snören under hakan på den, den har nämligen en tendens att glida upp och åka av. Men söt blev han i alla fall i den...